Yumurtalıkta Kist Varken Hamile Kalınır Mı?

Yumurtalıkta Kist Varken Hamile Kalınır Mı?

Her evli çift belirli bir süre sonra bebek hayali kurarak gebelik gerçekleşmesi için doğal yollara ya da tedavi yöntemlerine başvururlar. Hamilelik gerçekleşmesi için bayan adayının yumurtalık dediğimiz fonksiyonlarının tam anlamı ile çalışıyor olması gerekmektedir.

Yumurta dediğimiz bayanın üremeye yardımcı olan fonksiyonları her ay belirli düzeyde büyüme gösterir, büyüme sonucu hamilelik oluşmaz ise büyüyen yumurtaları çatlayarak adet kanaması oluşturur ve hamilelik oluşmaz. Yumurtalıkların hamile kalınmasında kaliteli ve büyüklüğü önem taşımaktadır.

Yumurtalıkta kist hamileliği engeller mi sorusuna sorulduğunda kistin durumuna, boyutuna ve bazı şartlara göre engel oluşturmakla beraber, bazı durumlarda gebelikte oluşabilmektedir. Her durumda kesin gebeliğe engel olmayabilir.

Kist Neden Olur

Birçok farklı kist türü olmakla beraber kistler içi su dolu kesecikler halindedir. Çoğu zaman zararsız olan kistlerin tedavisi mümkündür. Normal adet gören bayanlarda genel olarak her ay kist dediğimiz yumurtalar büyüme gösterir ve adet başlangıcında çatlayarak kanamaya neden olur ve yok olurlar. Bu durumda bazı bayanlarda sancı ve aşırı kanama gibi durumlara yol açabilmektedir.

Genel olarak korkulacak bir durum olmasa da farklı bir durum karşısında doktora başvurmak gerekmektedir. Kistler çok nadir olarak kanser riski oluşturmaktadır. Belirli yaşlar sonrası vücut tarafından yapılan her kadında oluşan fakat nedeni tam olarak bilinmeyen sebepler sonucu gelişmiş olan yumurtaların çatlamaması ve kist olarak kalması sonucu oluşurlar.

Çoğu bayanda yumurtalıklarında kist bulunmakta olup çoğumuz varlığından habersiz olarak yaşamını sürdürmektedir. Gelişen hormon bozuklukları, genetik faktörler ve birçok unsur kiste neden olmaktadır.

Kist Belirtileri Nelerdir

Kistler genellikle bütün bayanlarda görülmekle birlikte çoğu bayan varlığından haberdar olmadan yaşamını sürdürmektedir. Bazı durumlarda ise kendini belli eden kistler aşırı ağrılı adet sonrası, aşırı kanama, cinsel ilişki sonrası aşırı ağrı, gebe kalamama, tüylenme, kilo alma, karında şişlik gibi belirtiler ile kendini belli eder.

Şikayetlerin çoğalması veya ortaya çıkması halinde kadın doğum doktoruna başvurarak jinekolojik muayene sonrası, belirli tahliller, USG, MR sonucu kistlerin yapısı ve tanısı koyulmaktadır. Yapılan araştırma sonucu kistlere tanı konularak tedavi belirlenmektedir.

Kist Türleri

Kistler genel olarak 20-50 yaş aralığında görülmekle birlikte yapıla tanı sonrası 5cm den büyük olan boyutlardadır. Yumurtalık kistleri genel olarak zararsız olmakla birlikte tedavisi mümkündür. Kitler arasında bulunan çikolata kisti dediğimiz kistler daha yoğun ve çok görülen bir diğer türüdür.

Kist Tedavisi

Kistler duruma göre farklı tedavi yöntemleri ile geçmektedir. En basit ve kolay yöntemlerden olan basit kistler için tedavi amaçlı ilaç kullanımı olmaktadır.

Daha ileri seviler içinse kist apsirasyonu dediğimiz kistlerin içini boşaltarak küçültme işlemi uygulanır, daha çok ve büyük kistler için laparoskopi ve histeraskopi dediğimiz ufak çaplı bir operasyon gerekebilir. Bu şekilde kistlerin tedavi edilmesi mümkündür.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi