Uzak Doğu Hakkında Kısa Bilgi, Bilinmeyenler (Müzik, Yemek, Eğitim)

Uzak Doğu Hakkında Kısa Bilgi, Bilinmeyenler (Müzik, Yemek, Eğitim)

Busan, GÜNEY KORE

Uzakdoğu’da yaşadığım süre yurtdışında kaldığım diğer yerlere göre daha kısa, toplamda bir ay gibi bir süre, fakat her bir günü diğerinden farklı yaşadığım, dolu dolu geçen bir süre. Uzakdoğu, biraz daha gezmeye tozmaya yakın bir yurtdışı macerası oldu benim için.

Busan Doğu Asya‘nın en hızlı büyüyen ve gelişen incilerinden, tipik bir Uzakdoğu kenti. Büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu; her yerdeki gökdelen inşaatlarına, planlanmış yeni yerleşim bölgelerine ya da geleceğe büyük umutlarla bakan mutlu bir gençliğe bakarak anlamak mümkün. Bu şehir Güney Kore’nin başkent Seul’dan sonraki ikinci büyük kenti ve ülkenin en büyük liman kenti.

Bu memlekete mesafe olarak oldukça uzak kalsak da, kültürel birtakım başlıklarda benzer yönlerimiz var: Aile kurumuna çok fazla değer veriyorlar, önemsedikleri bir aile hayatı ve aile kültürü var, eve ayakkabı ile girmiyorlar, annelerin birçoğu ev hanımı, anneler ev işleri ile ve çocuklarıyla ilgileniyor, anne ve babaya saygı-itaat kültürü var. Hediyeleşmek de oldukça önemli. Misafire değer veriyorlar. Kız-erkek duygusal ilişkilerinde birtakım etik değerlere sahipler ve bunları önemsiyorlar. Gençlerinde de aynı bizim gibi yavaştan bir yozlaşma, şekli olarak Batıya bir özentilik var, bizden daha fazla takıntılara sahipler ve teknolojiye daha düşkünler.

Yemek konusu kültürel farklılığın bariz kendini gösterdiği bir alan, orada yaşayan bir Türk’ün yaşam mücadelesi adeta. Gerçekten çok zor bir mesele. Aklınıza hemen böcek, kurbağa, solucan ya da köpek eti gelmesin, bunlardan bahsetmiyorum, bunlar istisnaen yedikleri şeyler, mesele bunlar değil. Mesele hiç alışkın olmadığımız o damak tadı, bildiğimiz yiyeceklerle pişirdikleri yemekler tuz şeker baharat karışımı ile tat olarak o kadar farklı geliyor ki, beyine kabul ettirip ağızdaki yiyeceği boğaza geçirmek çok güç. Sabah akşam yenen tuzsuz lapa pilav oranın ekmeği gibi. Dünyanın her yerinden bildiğimiz ekmek, çay, pizza burada farklılığından ötürü bilemediğimiz bir hale dönüşüyor.

Bu ülkede insanlar çok kibar ve neşeli, genelde sürekli gülüyorlar, gülümsüyorlar. Arkadaşlığa çok değer veriyorlar. Hele ki Busan’da Türk olmak çok kıymetli, Türk’leri çok seviyorlar. Bizler onlar için, vatanlarını işgalden kurtaran, en zor zamanlarında yardım etmiş birkaç milletten biriyiz. Şehirde bulunan BM anıtı içerisindeki en büyük alan bir Türk şehitliği, gezen her Türk’ün duygulanacağı bir yer.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi