Şu aralar ilgimi fena çeken yeni bir enstrümanı sizlerle de paylaşmak isterim.
Santour isimli kökü çok çok eskilere dayanan bu enstrüman Mezopotamya'da M.Ö. (1600-911) icat edildiği tahmin ediliyormuş.
İran'ın yetiştirdiği en önemli müzik adamlarından olan Perviz Meshkatian müzik hayatına küçük yaşta babasından aldığı eğitimle başlamış ve girdiği Tahran Sanat Akademisinde devam etmiştir. Nour Ali Boroumand ve Dariush Safvat gibi ustalardan dersler alan Meshkatian kısa zamanda radif (Fars Klasik Müzik repertuvarına verilen genel ad) hakim olmuş Mirza Abdollah'ın santur ve setar için radifleri üzerine yoğunlaşmış.
Yıllar içinde Parviz Meshkatian dünyanın bir çok yerinde kullanılan, bir çok geleneksel müzikte önemli yer edinmiş santour gibi bir sazın İran klasik müziğinde çıktığı noktayı en güzel şekilde gözler önüne sererek klasik şiire de olan hakimiyeti ile sayısız da beste vermiştir. İran İslam Devrimi sonrası bile rejime karşı duruşunu açıkça sergileyen Meskatian, öncülerinden olduğu Chavos Sanat ve Kültür Vakfı, maestro gibi kullandığı santuru, yayınladığı sayısız çalışmayla kendisinden sonra gelen jenerasyonda ki bir çok müzisyeni derinden etkilemiş büyük bir sanatçıdır. Mohammad-Reza Lofti ve Hossein Alizadeh gibi müzisyenlerle oluşturdukları yeni beste anlayışı ile geleneğe bir yenilik aşısı yaptıkları düşünülmektedir.
21 Eylül 2009'da hayatını kaybeden sanatçının, alanında en iyilerden birisi olduğu tartışılamaz.
Santour, Parviz Meshkatian ve Fars müziği

İlk Yorumu Sen Yap