Rahimde Kist Tehlikeli Mi?

Rahimde Kist Tehlikeli Mi?

Rahim kistleri, kanserojen özellik göstermeyen ve rahmin içinde, dışında ya da rahim duvarında meydana gelerek bu alanlarda gelişim gösteren, tümör büyümelerinden meydana gelir. Rahim kistlerinin baş göstermesi, normal rahim kas hücrelerinin anormal bir biçimde büyümesi ile devam eder. İyi huylu tümör şeklinde olan rahim kistleri genel olarak zararsızdır denilebilir.

Rahim kistlerinin ne yüzünden oluştuğu ise hala tam olarak gün yüzüne çıkmış değil. Kist oluşumlar büyüklüklerine ve biçimlerine göre farklılık arz eden oluşumlardır. Rahimde meydana gelen kimi kistlerin ura çevirme ihtimali bulunur. Bu urlar kişinin karnında şişliğe sebep olarak kişinin hamile gibi algılanmasına sebep olabilir.

Bazı kistler ise iyi huyludur ve fark edilemeyecek kadar küçük bir boyutta olur. Bu kistler rast gele yapılan bir jinekolojik muayene esnasında fark edilebilir.

Daha Çok Kaç Yaşlarda Oluşur?

Genellikle otuz ya da kırklı yaşlarda olan kadınların pek çoğunda meydana gelen ve özellikle de küçük bir biçimde oluşan rahim kistleri, genellikle herhangi bir sorun teşkil etmesine neden olmuyor. Rahim kisti son derece fazla kişide olabilen bir hastalıktır. Hatta pek çok kadın kendisinde rahim kisti olduğunun bilincinde bile değildir. Yani pek çok kadın yaşamının bir döneminde rahim kisti problemi yaşayabiliyor.

Kist oluşumu östrojen hormonu ile birlikte olumlu bir yönde etkilenir. Hamilelik döneminde meydana gelen ya da gebelikten önce var olan bir kist bu dönemde büyümesine rağmen anne karnındaki bebek için kötü bir durum oluşturmaz. Menopoz döneminde olan kadınlarda ise kiste hiçbir şekilde müdahale yapılmadan kistin kendi kendine gittiği biliniyor.

Belirtileri Nelerdir?

-Ağrılı ve uzun süren adet kanamaları

-Bağırsak ya da idrar torbası üzerinde hissedilen basınç hissi

-Alt karın, bel ve kasık bölgelerinde ağrı ya da basınç hissi

-Cinsel ilişki sırasında meydana gelen ağrı

-Beklenmedik kilo artışı ya da anormal biçimde büyüyen karın

-Rahim kistinde sarkma meydana gelirse idrar yollarında oluşan tıkanma

-Bacakların arka kısmında olan ağrı

-Gebe kalamama

Rahimde Kist Patlaması

Kadınlarda Rahimde kist patlaması rahim içerisinde meydana gelen yumurtalık kistlerinin anormal bir derecede çok fazla büyümesi sonucunda olan ve içerisinde yer alan sıvının artışına ya da yırtılıp sıvının dağılması neticesinde meydana gelir. Böyle bir hastalığa tıp dilinde ise over kist rüptürü denir.

Rahimde olan kistin büyüklüğüne göre kişide de belirtileri o denli az ya da fazla bir şekilde gözlenebiliyor. Örneğin rahimde küçük kistlerin patlaması durumunda kişi hiçbir belirti hissetmeyebilir.

Fakat büyük olan kistlerin patlaması durumunda kimi belirtiler meydana gelir. Patlamış olan kistin tedavisi mutlaka bir hastane ortamında yapılır. Hastanın kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması ve yine takip altında olması sağlık bakımından çok önem taşır.

 

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi