Paylaşımlı hosting nedir ve nasıl çalışır?

Paylaşımlı hosting nedir ve nasıl çalışır?

Bilindiği üzere; internet sitelerinin içeriklerine erişim sağlanabilmesi için kullanılan donanıma sunucu adı verilir. Bir internet sitesine girmek istediğinizde o sitenin sunucusu ile bağlantı kurarsınız ve bu sunucuda o siteye ilişkin yer alan ne varsa sizin bilgisayarınıza internet tarayıcısı aracılığıyla bu bilgiler iletilir.

Bu nedenle her internet sitesi bir sunucuya ihtiyaç duyar diyebiliriz. 

Ancak elbette ki dünya çapında irili ufaklı milyarlarca internet sitesi olduğunu bildiğimize göre tüm bu sitelerin her birinin kendine özel sunucuları mı var? Tabii ki hayır. Bunun için bünyesinde yer alan sunucuları geçici olarak belli bir ücret karşılığında kiralayan profesyonel firmalar mevcut. Bu firmalar, sizin sitenize belli süreliğine kiraladığınız sunucuyu ayırır ve bu sunucu üzerinde sitenizi barındırmanıza imkân sağlar. Profesyonel olarak bu hizmeti veren firmaların sunucularını kullanarak internet sitesi yayınlama işlemineyse barındırma, daha sık kullanılan adıyla hosting adı verilir. Bu şekilde kullanılan sunucularaysa server ya da daha sık kullanılan haliyle host denilmektedir.

Bir internet sitesinin barındırma işleminin gerçekleştirileceği bu hostlar farklı türlerdedir. Biz bu yazımızda paylaşımlı hosting üzerinde durmak istedik.

Paylaşımlı hosting nedir?

Paylaşımlı hosting, aslına bakılırsa adından anlaşılacağı üzere, bir hostun bölümlere ayrılarak farklı siteleri barındırması şeklindeki barındırma hizmetidir. Bu şekilde aynı host üzerindeki farklı bölümlerde farklı siteler barındırılabilir. 

Hostun farklı bölümlere ayrılarak farklı siteler için kullandırılması RAM, CPU, Apache ve MySQL gibi sunucu bölümlerinin tamamı farklı internet siteleri tarafından birlikte kullanılır.

Bu durum, tahmin edebileceğiniz gibi özellikle küçük internet siteleri için oldukça avantajlı bir durum sunar. Nitekim başlı başına bir sunucuyu tek bir internet sitesine ayırmanın maliyeti paylaşımlı hosting kullanımına göre oldukça yüksektir.

Hosting firmaları tarafından sunulan varsayılan hosting hizmeti türünde genellikle paylaşımlı hosting kastedilir. Bir sunucu kiralamak istediğinizde kiralayacağınız sunucunun özelliklerinin ne olacağı paketler bazında belirtilir. Sitenizin işlem hacmine en uygun özellikteki hostu kiralarsınız. Ancak burada belirtilen özellikler o hostun maksimum kapasitesini göstermektedir. Dolayısıyla paylaşımlı hostlarda bir MySQL veri tabanı boyutu örneğin 3 GB olarak belirtiliyorsa bu 3 GB, sadece sizin sitenize ayrılmış olan maksimum alandır. 

Ancak sunucunun RAM ve CPU gibi özellikleri ortak olarak kullanılır.

Paylaşımlı hosting nasıl çalışır?  

Paylaşımlı hostingin çalışma mantığından aslında kısa da olsa bahsettik. Ancak detayına girecek olursak şunları söyleyebiliriz.

Paylaşımlı hostingler bir sunucunun veri tabanı açısından farklı kısımlara bölünmesiyle oluşturulur. Bu sayede aynı sunucunun veri tabanında bilgi barındırmak isteyen kişiler, bu sunucunun farklı kısımlarındaki alanları kullanırlar.

Bu sayede bir sunucunun altyapı ve bakım giderlerinin yanı sıra çalışma giderlerini de bir firma tek başına karşılamamış olur. Küçük çaptaki internet siteleri için en ideal yol paylaşımlı hosting kullanmaktır.

Ancak elbette paylaşımlı bir sunucu kullanmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur. Aşağıda bu avantaj ve dezavantajları daha detaylı belirttik:

Paylaşımlı host kullanmanın avantajları 

  • Küçük siteler için daha düşük sunucu maliyeti anlamına gelir.
  • İnternet sitesi kurmaya ve yönetmeye yeni başlayanlar için en ideal çözümdür. Zira, üst düzey teknik bilgi gerektirmez ve kolay yönetim imkânı sunar. Paylaşımlı sunucuların yapılandırılması tamamen hosting firmaları tarafından yapılır. Size de kullanıcı olarak sadece veri tabanını oluşturmak ve içerikleri yüklemek kalır.
  • Sunucu ile ilgili tüm teknik işlemler de yine firma tarafından yerine getirilir. Birden çok kişinin kullanmasından dolayı bu işlemlerin maliyetinin tamamı da kullanıcılara bölüştürülür.

Paylaşımlı host kullanmanın dezavantajları

  • Sunucu ile ilgili spesifik bir problemin söz konusu olması halinde sunucudaki kontrol sizde olmadığı için müdahale şansınız olmayacaktır. Dolayısıyla problem yaşanabilecek durumlarda sunucu müdahalesi söz konusu olmayacağından vakit kayıpları ve bununla birlikte sorunun çözümü noktasında zorluklarla karşılaşabilirsiniz.
  • Sunucuyu diğer sitelerle paylaştığınız için diğer sitelerdeki trafik artışları sizin sitenizi de muhakkak etkileyecektir.

Ancak yine de yeni başlayan ve küçük çaplı bir internet sitesi kurmak isteyenlerin her zaman ilk tercihi paylaşımlı sunucu olmaktadır.  

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi