Güneş Doğarken Ve Batarken Gökyüzü Neden Kızıl Görünür?

Güneş Doğarken Ve Batarken Gökyüzü Neden Kızıl Görünür?

Dünyamızın ısınmasını ve aydınlanmasını sağlayan güneş, akşamları batarken veya sabahları doğarken, ufukta yayılmış bir kızıllık görülür. İnsanların hüzünlenmesine neden olan bu kızıl görüntü, birçok kişi fark etmese de insanların aklına, gün batımı ve gün doğumu sırasında ufukta görülen kızıllığın sebebi nedir? Sorusunu getirir. Güneş hiç bitmeyen bir enerji kaynağıdır. Güneş sistemi denen, dünyanın da bir parçası olduğu bu sistemin en büyük gezegeni güneştir. Yüzeyinde bulunan çeşitli gazların patlaması sebebiyle, inanılmaz bir ısı ve ışık ortaya çıkar. Oluşan bu patlamalar, dünyadan kat kat büyüktür.

Gün Batımı Ve Gün Doğumu Sırasında Ufukta Görülen Kızıllığın Sebebi Nedir?

Bu konuyla ilgili birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Yapılan son araştırmalarda, bu kızıllığın sebebi açıklanmıştır. Bilindiği üzere dünyamız, yanlardan basık geoit şeklindedir. Bulunulan konumdan gökyüzüne bakıldığında, dünyanın atmosferi ufuktakinden daha yakındır, bu sebeple güneş ışınları daha kalın bir atmosferden göründüğü için, ışıklar ufka daha çok yayılmaktadır.

Güneş ışınları hedefe ulaşmak için daha uzun mesafe kat ederler. Bu durumun oluşmasına, atmosferdeki gazlar ve toz bulutlarının da etkisi büyüktür. Bir diğer deyişle, küresel olan dünya atmosferi tepe noktasından bakıldığında ufuk çizgisine göre daha az mesafededir. Bu da tepe noktasında, güneş ışınlarının atmosferi aşarak daha kısa mesafede gelmesine sebep olmaktadır. Güneş ayrıca bu noktada mavi ışınlar nedeniyle daha kırmızı görünür. Aslında bu sadece güneşle alakalı bir durum değildir.

Güneş yerinde başka bir ışık saçan cisim olsa, aynı şekilde daha parlak görünecektir. Örnek vermek gerekirse, ay doğarken veya batarken etrafındaki beyaz ışıklar, ufukta daha parlak ve aydınlıktır. Deniz üzerinde batan bir güneş, suyun yansıma etkisiyle birlikte ufuk çizgisini adeta kıpkızıl hale getirmektedir. Güneş doğarken de aynı kızıllık söz konusudur. İnsanların ruh halinde etkileyen, bu ana şahit olanlar, daha duygusal olmaktadırlar.

Bulutlu havalarda veya dağ, tepe bulunan arazilerde bu kızıllık görülemeyebilir. Denizde engebe olmadığı için, daha net bir görüş açısı sağlanır. Eski zamanlarda, çeşitli inanışlara göre güneş batarken kızıl olması, insanların başına doğal afetler geleceğinin bir belirtisi idi.

Birçok kişi güneşin batarken kırmızı görünmesini, deprem nedeni olarak saymıştır. Buna teknolojik aletlerin yetersizliği ve doğa olaylarına bir açıklama getirme zorunluluğu, neden olarak gösterilebilir. Ancak bilim sayesinde doğal yollarla gerçekleştiği için insanı büyüleyen bu optik ilizyonun, tamamen evrendeki güneş sistemi ve dünyanın sekli sebebiyle oluştuğu ortaya konmuştur.

Evrende güneş gibi bir gezegenin varlığı, diğer gezegenlere de hayat vermektedir. Dünya açısından bakıldığında aynı şekilde güneşsiz bir yaşamın olamayacağı açıktır. Evrendeki bütün olaylar zincirleme şekilde birbirine bağlı olduğu için, tamamen buzla kaplı karanlık bir dünyada insanoğlunun yaşaması mümkün değildir.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi