Arabam Gaz Yemiyor Neden Olabilir?

Arabam Gaz Yemiyor Neden Olabilir?

Arabam Benzinde Gaz Yemiyor

Merhaba arkadaşlar. Zamanın futbolcu arabası Mazda 323 HB yani efsane kasa 323 sahibi biri olarak ister istemez birçok arızayla karşılaşabiliyoruz. Bu aslında arabaların suçu değil zamanın suçu. 2000 yılı ve altındaki yaşlarda aracı olanlar pek çok beklentiye girmemesi gerek. Yaşlı abi sonuçta ok gibi fırlayacak değil ya. Konumuza dönersek, benzin… Araba benzinde gaz yemiyor, atılmıyor. Halbuki bu model arabalar gazdan benzine alınca neredeyse iki kat performans farkı olur. Enjeksiyon, beyin tarzında akıllı, kendinden ayarlamalı sistemlere sahip olmadıkları için ister istemez benzinden yana pek tasarruflu olmuyor. Fakat bu durumda bile yine halk tabiri ile araba kaçmıyor. Birkaç tane nedeni var madde madde açıklayalım.

Enjektörler Tıkanmış Olabilir

Eğer aracınızda enjektör varsa enjektörler tıkanmış olabilir. Bu durumda enjektörleri sökmeyi biliyorsanız söküp temizlemeniz gerekir. Ya da tamircinize söktürüp en yakın enjektör tamircisine, bakım merkezine ve sair bir yere götürüp temizlettirmeniz gerekir. Zaten enjektörler belli aralıklarla temizlenmelidir. 100.000 km’de bir filan mesela.

Karbüratör Tıkanmış ya da Filtre Petekleri Genişlemiş Olabilir

Eğer karbüratöre gelen bir pislik yüzünden kısmen ya da büyük oranda tıkanmış ise verim azalır. LPG için bu durum çok fark etmez çünkü kimyasal yapısının pislikle uzaktan yakından alakası yoktur. Bir de filtresinde bulunan gözenekler petekler artık nasıl derseniz. Bunlar uzun süre LPG de kullanım durumunda benzin girişi olmadığı için temizlenemez ve kurum bağlar ya da gözenekleri kuruyarak genişler. Bu durumda benzin aracı boğar ve yine çekiş düşer. Gaza bastıkça gidiyor gibi görünür ama gitmez.

Depoda ya da Benzin Hortumlarında Tıkanıklık Olabilir

Uzun süre hiç benzinde kullanmama sonucu depoda ve hortumlarda bekleyen benzinin içinde bekleyen pislik kurum yapabiliyor. Bu sebeple gerekli akış sağlanmıyor kısmen ya da tamamen tıkanıyor. Benzin temizleyici bir kimyasal maddedir. Sabahtan beri pislikten pasaktan bahsediyorsun o nasıl oluyor arkadaş? Diye sorarsanız şöyle söyleyelim. Benzinin içerisine de deponun açılmasıyla birlikte ya da benzinin içerisinde depoya karışan toz ve parçacıklar olabilir. Benzin temizleyici ama taşı ya da demiri de eritmiyor ya canım. Bu zerreler de biriktikleri yerde tortu ve kurum haline geliyor.

Benzin Ayarsız Olabilir

Bildiğiniz üzere LPG gaz ayarı ve benzin ayarı farklı farklı yapılır. Gaz servisinde LPG için yapılan gaz ayarı sadece gaz içindir, benzini etkilemez. Benzinin motorda kendi ayar yeri vardır. Rölantisi ve ayarı oradan yapılır. Eğer ayarı yapılmamışsa bundan dolayı da gaz yemiyor olabilir.

Bu anlattıklarımın hepsi sadece otogaz ile sorunsuz giderken benzinde problem yaşatıyorsa olabilecek sorunlardır. Eğer her ikisinde de gaz yemiyorsa daha birçok nedenden dolayı olabilir. Benim aracımda uzun süre benzinde kullanmama sebebiyle hortumlar dolmuş hatta tıkanmış. Bu yüzden benzin bile gelmiyor. Kısa vadede çözümü kolay. Marka vermek istemiyorum birkaç farklı enjektör temizleyici sıvılar var. Özellikle kaliteli ve tavsiye edilen bir marka temizleyici alıp, çeyrek depo benzin içerisine döküp, karışması ve tam etki sağlayabilmesi için depoyu doldurmanız gerekiyor. Tam dolu depoyu bitirene kadar benzinde kullanınca uzun bir süre 1-1,5 yıla kadar varan bir süreyle depodan enjektöre kadar bütün benzin parçalarını temizliyor. Şimdilik sizlere aktarabileceklerim bu kadar. Başka önemli bir problemde görüşmek üzere.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi