Amerika Hakkında Kısa Bilgi (Kültür, Yemek, Müzik, Eğitim)

Amerika Hakkında Kısa Bilgi (Kültür, Yemek, Müzik, Eğitim)

Washington DC, ABD 

Burası bir süper güç ülkenin başkenti, dünyanın diğer başkentlerinden ve ABD’nin diğer şehirlerinden farklı bir havası var. Filmlerden haberlerden aşina olduğumuz Beyaz Saray, ünlü anıtlar, Kongre Binası, Pentagon hepsi bu şehirde. 

Benim buradaki zamanımı tükettiğim yer olan Alexandria’nın Old Town bölgesi ise bu yaşamın geçmiş kültürünü hissedebileceğiniz en iyi yerlerden biri. Ülkenin kurucusu George Washington’ın yaşadığı yer bu bölgede. Aynı vahşi batı filmlerindeki kasabalar gibi; uzun bir sokak ve sağlı sollu iki katlı dükkanlar.

Şehir yoğun değil, diğer metropollere göre hayat daha sakin ve güvenli. Ülkenin diğer şehirleri gibi büyük arabalar, büyük evler, planlı düzenli sokaklar, şekli olarak rahat fakat kafasında bir ton dertleri olan kendini kaybetmiş ya da kendi yolunu bulmuş insanlarla dolu.

Sonbaharda turuncu yapraklarla dolu sokakları, kışın kar altında kalan evleri arabaları, baharda ağaçlarda açan çiçekleri ve yazın en bunaltıcı sıcağını gördüğüm bir memleket burası. 

Ülkenin her yerindeki gibi burada da insanların temel ilgi alanları; basketbol, beysbol ve Amerikan futbolu, bir de Nascar yarışları. Kimsenin bildiğimiz futbola ya da F1 e ilgisi yok. Başka bir açıdan da bu şehirde temel iki tür insan profili var karşılaştığım: birincisi; ‘homeless’ dahi olsa okuyan bir kesim, dünyayı az çok tanıyor biliyor;  ikincisi, beyaz yakalı dahi olsa bilgisiz ilgisiz, ABD dışında bir dünyanın varlığından bihaber.

Farklı bir üst kimlik milliyetçiliği var birçoğunda, şenliklerde kutlamalarda kırmızı mavi ve beyazı gördüğünde ‘God bless Amerika!’ diye bağırabildikleri bir milliyetçilik, ya da evlerin yarısının önünde ülke ve eyalet bayrağının asılı olduğu bir milliyetçilik.

Öğrencileri ise hayatın türlü zorlukları ile karşı karşıya, birçoğu kendi okul masraflarını varsa sağlık sigortalarını geçimlerini karşılamak zorundalar ve okul dışında bir işte çalışıyorlar. Her gün evine 2.5 saatlik mesafedeki okula trenle gelip giden bir üniversiteli tanıyorum mesela. Kısaca öğrenci yaşamı biraz güç ve bunu kanıksamışlar öğrenciler. Biz bir çok açıdan üniversite destekli orada bulunduğumuz için bu zorlukları pek tatmadık çok şükür.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi