Hızlı Okumak İçin Ne Yapmalıyız?
Yeni bir sanata başlayan bir öğrencinin, siyah kuşağa ulaşmak için biran önce siyah kuşağa ulaşmak ister. Hızlı okuma kursunda da bireyler hemen hızlı okumak isterler. Beyaz kuşak bir acemilik ve çıraklıktır. Ustalık kazanmak için emek vereceğiniz temel aşamadır. Öğrencinin bir an önce siyah kuşağa ulaşmak istemesi, bulundu durumu kabullenmemesi gelişimini yavaşlatacaktır çünkü yaşamda her oluşumun bir gecikme süresi vardır. İyi bir atlet 100 metreyi kısa bir sürede koşacak hale zaman içinde sevgiyle emek vererek gelir. Bir yüzücü içinde böyledir, hızlı okumayı öğrenmek isteyen bir kişi içinde. Aslında bu sistem evrenin doğası içinde geçerlidir, atılan bir tohum belli bir süre suladıktan sonra filizlenir ve meyve verir. Üretimin olduğu her alanda durum böyledir. Hızlı okuma tekniklerinde İyi bir usta okuyucu olmak için mükemmel bir uygulayıcı olmak gerekir ve başlangıçta bu durumu kabullenmek zor gelebilir, çünkü hızlı okuma kurslarında verilen idmanlar fedakarlık ister, istikrar ister ama bu durumun geçici olduğunu ve ustalık için bir gecikme süresi olduğunu bilmek yapacaklarımızı kolaylaştıracaktır.
Eğitimde uygulamalarımıza başladığımızda sizde beyaz kuşakta olacaksınız, beyaz kuşak sizin ustalık ve beceri düzeyinizi simgelerken; aynı zamanda eğitime başlamadan önce sahip olması gereken boş bir temiz zihin durumunu da sembolize eder. Hızlı okuma kurslarına gelmeden önce bireyler zihinlerinde okuma tekniklerinekarşı ön yargılar taşırlar.Bilgi ve öğreti ancak temiz bir sayfanın üzerine yazılabilir. Temiz olmayan bir sayfanın üzerine bir şey yazılmak istendiğinde, yazıların yarar sağlayacağı yerde, karamalarla dolu eski sayfayı daha da karmaşık bir hale getirdiği görülür. Hızlı okumanın ne olduğunu ve ne olmadığını iyi kavramak gerekir.
Zihin beyaz bir hale geldiğinde, ağır ağır işlenmeye şekil almaya başlar öğrenci. En basit tekniklerden başlar eğitimine. Yoğun uygulamalar ile becerilerini arttırırken geçen zaman içirişinde arttırdıkça ustalığını, taktığı kuşak da renk değiştirmeye , koyulaşmaya başlar. Başlangıçta hızlı okurken anlamaz çünkü beyni sisteme alışkanlık geliştiriyordur, ancak Öğrenci, tekniklerine yenilerini ekledikçe, sanatında ustalaştıkça, beyaz sayfanın üzerini dolmaya başlamıştır, hızlı okuma tekniğinde anlamı ve hatırlamayıda sağlamıştır. Bu aşamalar onun için kolay değildir. Çünkü bilgi arttıkça yapılacak şeylerde artmıştır, halbuki başlangıçta elindeki basit teknikleri hiç düşünmeden yapıyordu ama şimdi basit tekniklerin yerini karmaşıkları almış, zihni hangi durumda hangi teknikle karşılık vereceğini düşünerek zaman kaybetmeye başlamıştır. İstekli ve sabırlı bir şekilde öğrenci bu aşamalardan geçebilirse, teknikleri hiç düşünmeden yapmaya başlayacaktır, beyin bu karmaşıklığı da onun için basit bir hale getirecektir. Çünkü beyin en asli görevi zoru düşünmeden yapabilecek durumu getirebilmektir, zor sadece onu kolaylaştırana kadar zordu.
Hızlı okumada Öğrenmenin Seviyeleri: Bilgi yetenek ve ustalık seviyesine nasıl gelir ?
Kazanmamız gereken bir beceri söz konusu olduğunda dört öğrenme aşamasından geçeriz. Bir beceri edinmemiz bu 4 öğrenme aşamasından verimli bir şekilde geçebilmemize bağlıdır.
Bir beceri kazanırken 4 öğrenme etabı vardır:
1-Bilinçsiz Yetersizlik: Bu seviyede kişi öğreceği konu hakkında bir beceri eksikliğindedir fakat bir beceri eksiliği olduğunun da farkında değildir. Konu hakkında tamamen biliçsizdir ve yeterli durumda da değildir. Hafıza destekliyicileri dersiniz başka bir şey zannedebilir.
2-Bilinçli Yetersizlik: Kişi bu seviyede artık beceri eksikliğinin yada konuyu bilmediğinin farkındadır, fakat o konuda yine yetersiz durumdadır. Kişi bu aşamada artık hafıza destekliyicilerin hafızayı güçlendirdiğini biliyordur ama bu teknikleri kullanmada yetersiz durumdadır.
3-Bilinçli Yeterlilik: Bu seviye kişinin artık hem bilinçlendiği hem öğrenmeye başladığı aşamadır. Bu aşamada kişi bir beceri kazanmak için yapacağı işlemi adım adım düşünür sonra hareket eder kitabı okuyacağınız süre boyunca bu aşamada olacaksınız işlemlerde ustalaşana kadar zihinsel işlemleri adım adım yapacaksınız bunların sonucunda ise tekniklerde ustalaşacaksınız. Bu seviyede mükemmellik beklenmemelidir aksi taktirde bu bekleyiş öğrenmenin sonu olabilir. Çünkü bu seviye öğrenmek için taşların yerine oturtulduğu aşamadır. Bu seviyede olan bir kişinin yapacağı en büyük hata kendini bu seviyeyi geçmiş birisi ile kıyaslamak olacaktır.
4-Bilinçdışı Yeterlilik: Bu seviye artık işlemlerde ustalaştığınız etapdır. Yapacağınız tüm işlemler yaptığınız alıştırmalar sonucunda bilinçaltınızda otomatikleşmiştir artık bu seviyede göstermeniz gereken beceriyi düşünmeye gerek kalmadan refleks halinde otomatik olarak yaparsınız. Bu aşamadaki halinize araba kullanmanızı örnek verebiliriz, bu aşamada artık hangi vitese takacağınızı, debriyaja ne zaman basmanız gerektiği gibi detayları bilinçli olarak düşünmezsiniz bu aşamada bu işlemleri otomatik olarak yaparsınız. Öğrenmeyi ve kazanmanız gereken beceriyi bilinçaltında otomatikleştirene kadar devamlı uygulama yapmalısınız.
İlk Yorumu Sen Yap