Ön Tampon Koruma Demiri Muayeneden Geçer mi?

Ön Tampon Koruma Demiri Muayeneden Geçer mi?

Özellikle binek araçlara sıkça takılan ön tampon koruma demirleri, meydana gelecek kazalarda tampona ağır bir hasar gelmesini engelliyor. Ancak araç muayenelerinde bu donanımlar çeşitli sorunlar yaratıyor.

Bu konudaki yasal düzenlemeye göre araçlarda bulunan ön tampon koruma demiri muayeneden geçmeye engel oluyor. Çünkü ön tampon koruma demirleri, kaza sırasında karşı araca maksimum derecede hasar verecek bir donanım olarak görülüyor. Ayrıca bir yayaya çarpılması durumunda ön tampon koruma demiri daha kuvvetli bir çarpma oluşmasına neden olur.

Bu gibi faktörlerden dolayı araçların ön tamponuna demir koruma takılması yasaklanmıştır. Ancak koruma demiri plastik tarzı bir maddeden yapıldığı zaman sorunsuz olarak muayeneden geçebilirsiniz.

Ölçüsüz Jant Muayeneden Geçer mi?

Araç sahipleri için en büyük tutkulardan birisi, havalı jantlar takarak araçların görselliğini daha etkileyici hale getirmektir. Bilhassa spor araçlara farklı modellerde jantlar monte ediliyor. Ancak söz konusu jantların yasal olarak belirlenmiş ebatları ve ölçüleri vardır. Bu ölçüler araçların marka ve modeline göre değişiyor. Jantlarınız muayene sırasında ölçüsüz olarak bulunursa, muayenden geçmeniz mümkün olmaz. TüvTürk araç hasar tablosunda bu durum net bir şekilde dile getirilmiştir. Bu açıdan jantları araç modeline uygun ebatlarda taktırmanız son derece önemlidir.

Yan Basamak Muayeneden Geçer mi?

Araç donanımlarında sıkça gördüğümüz parçalar arasında yan basamaklar da yer alıyor. Bazı kişiler bu parçayı direkt olarak görsellik açısından takar. Bazı kişiler ise araçlara biniş sırasında kolaylık sağlaması amacıyla bu donanımı taktırabiliyor. Söz konusu olan bu donanım araç muayene işlemleri sırasında hiçbir sorun yaşatmıyor.

Aracınızda yan basamak mevcutsa, muayeneden sorunsuz olarak geçersiniz. Ruhsata herhangi bir şekilde hafif kusur da işlenmeyecektir. Ancak burada ufak bir istisnai durumdan söz etmek gerekiyor. Yan basamakların komple demirden yapılması durumunda, hafif kusurlu olarak geçebilirsiniz.

Yan basamakları demirden yaptırsanız bile, ön kısmını plastik tarzı bir madde ile kapatabilirsiniz. Demir basamaklar hafif bir sürtünme durumunda karşı araçlara ciddi hasar verebileceği için, bu tarz bir kısıtlama uygulanıyor.

Tavan Kaplama Muayeneden Geçer mi?

Birçok sürücü, sahip olduğu aracın tavanını kaplama yaparak etkileyici bir görüntü yaratıyor. Ayrıca yaz aylarında güneşten korunmak için de tavan kaplaması yapılabiliyor. Tavan kaplama işlemleri sırasında belirli kriterlere uymadığınız zamanlarda, muayeneden geçiş işlemlerinde çeşitli sıkıntılar olacaktır. Bu konudaki kanunlara göre araçlara yapılan tavan kaplamanın, orijinal renk ile aynı olması gerekiyor.

Araçlarda ruhsatta kayıtlı olan orijinal bir renk bulunur. Sonradan yaptırdığınız tavan kaplaması aracın orijinal rengi ile aynı olmalıdır. Aksi durumda muayeneden kusurlu olarak geçmiş sayılırsınız.

Bu tip durumlar doğrudan ruhsata işlendiği için, çeşitli polis kontrol noktalarında hakkınızda cezai yaptırımlar uygulanabilir. Tavan kaplama konusunda uygulanan bu kural, diğer bölgelere yapacağınız kaplamalar için de geçerlidir.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi