Mısır piramitlerinin sırrı nedir?

Mısır piramitlerinin sırrı nedir?

Mısır bir dönem dünyanın en zengin ve en güçlü uygarlıkların biriydi. Ve bu dönemde inşa edilen piramitler tarihin en görkemli insan yapımı yapılarından bazılarıdır. Mısır piramitleri firavun veya krallarının Mısır toplumunda oynadığı eşsiz rolü tarihe yansıtmaktadır. 4.000 yıldan fazla geçen zaman sonrasında, Mısır piramitleri hala ülkenin zengin ve görkemli geçmişine bakış sağlayarak, Mısırda heybetli duruşlarını korurlar.

Piramit şeklindeki bu tür yapılar aslında sadece Mısır’a özgü değildir. Dünyanın başka yerlerinde de inşa edilmiş örnekleri vardır. Fakat sayıca en çok ve en yüksekleri Mısır’da bulunduklarından bölgeyle ait adlandırma ile “Mısır Piramitleri” olarak anılmaktadırlar.

Dünyadaki Önemli Piramitlerden bazıları:

  1. Keops Piramidi (145,75 metre)
  2. Mikerinos Piramidi(66,5 metre)
  3. Kefren Piramidi (143,56 metre)
  4. Sakkara Piramidi (63,17 metre)
  5. Maldum Snefru Piramidi (93,26 m)
  6. Dahahur Bent Piramidi (104,85 m)
  7. Dahahur Snefru P. (103,95 metre)
  8. Sakkara Pepi II P. (52,555 metre)
  9. Uxmal Tapınağı (Meksika)
  10. Teotehuacan (Meksika)
  11. Tiahuanaco (Bolivya)
  12. Dohan Tapınağı (Çin Halk Cumhuriyeti)

Piramit Nedir?

Tabanı kare şeklinde olup köşelerin tepede tek bir noktada birleşmesiyle oluşan geometrik şekle piramit denir. Bu yüzden bu şekilde tasarlanmış yapılara Piramit yapı denmiştir. Dört eşit büyüklükte üçgen yüzeye sahip olan piramitler, inşa edildiklerinde mühendislik açısından son derece sağlam bir yapı olarak sergilemektedirler.

En eski piramit

Bilinen en eski piramit 3. Hanedan döneminde inşa edilen Basamaklı Piramit'tir. Bu piramit ve etrafını çevreleyen bloklar; mimar İmhotep tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca bu yapılar dünyanın en eski şekilli taşlardan inşa edilmiş yapısıdır. Yapımda çalışan işçiler piramitlerin sırrını bildikleri için yapım bittikten sonra öldürülmüşlerdir. En çok bilinen piramitler Gize’de bulunmuştur. Gize Piramitleri'nin en büyüğü olan Keops Piramidi şu ana kadar zarar görmeden ayakta duran, Dünya’nın Yedi Harikası’ndan biri olarak görülmektedir.

Başlıca piramitler

Keops Piramidi, Kral Senefronun oğlu Kral Keops tarafından inşa ettirilmiştir. Tahta oturduğunda Onun için en önemli şey kabiri hazırlamaktı. Kral Keops dördüncü hanedanın ikinci kralı olup, 23 yıl Mısırda hükümdarlık yaptı. Keops Piramidi eski dünyanın yedi harikasından biridir, Piramit yirmi yılda inşa edildi, ve dört ay boyunca sel olmasına rağmen inşaata ara verilmemiştir, Bunun başlıca sebepleri vardır,

  1. ilk sebep selde taşların kolaylıkla hareket etmesidir.
  2. İkinci sebep çifçilerin tatilidir. 

Yapıt neredeyse iki milyon üç yüz bin kalker parçasından oluşur. Her parça yaklaşık olarak iki bin beş yüz kilo ağırlığındadır.

Parçalardan bazıları da kırk bin kilo ağırlığındadır. Bu taşları Kahirenin güneyindeki toradaki maden ocağından alıp, büyükbaş hayvanların da yardımıyla taşları maden ocağından nil nehrine götürmüşlerdir. Sonra taşlar nil nehri üzerinden gemiyle taşınmş.

Ordan en yakın yere demir atılıp, Taşlar yeniden inşa yerine itiliyormuş, tabiki o zamanlarda vinç gibi kuvvetli araçlar olmadan Piramidin ana iskeleti inşa edilmesi aşama şeklinde yapılırdı, Önce etrafına geçici yollar eklenirdi sonra taşlardan bir katman inşa edilir ondan sonra üzerine tekrar yollar inşa edilirdi, ardından tekrar bir taş katmanı ve tekrar yollar yapılırdı, Böylece piramidin boyu katman katman yükseldikçe yolların yüksekliği de artırılırdı, ve bu yollara yükselen yol adı verilmiştir, yol inşa etmek Piramidi inşa etmek kadar zor bir iştir, inşa harcı, kum çakıl taşı ve su  içermekteydi. Piramit inşaatı sırasında on bin işçi çalıştırılmıştı. 

Günümüzde kullanılan girişi Abbasi Sultanı Maamon açtırmıştır, Piramit yüz kırk yedi metre yüksekliğindeydi ama şimdi yüz otuz sekiz metre yüksekliğindedir, çünkü üst tarafı çökmüştür,Mısır piramitleri 'nden Keops Piramidi en eski piramit olmadığı halde büyüklüğü nedeniyle en ünlü piramittir.

Kefren Piramidi, Kral Keopsun oğlu Kral Kefren tarafından inşa ettirilmiştir, O dördüncü hanedanda dördüncü kral olup, yirmi altı yıl mısırda hükümdarlık yapmıştır, kefren piramidi Keops piramidinin güney batısında bulunur, O yüz kırk üç metre yüksekliğindeydi ama şimdi yüz otuz altı metre yüksekliğindedir, O neredeyese on metre yüksekliğinde arazide inşa edildi.

Mikerinos Piramidi, Kral Kefren oğlu Kral Mikerinos tarafından inşa ettirilmiştir, Kral Mikerinos dördüncü hanedanda beşinci kral olup, on sekiz yıl Mısırda hükümdarlık yapmıştır, onun devrinde Keopsun ve Kefrenin devrinden daha çok inanç özgürlüğü vardı, Mikerinos piramid kelkerden inşa edildi, altmış beş buçuk yüksekliğindeydi ama şimdi altmış iki yüksekliğindedir.

Türkiye'deki piramit benzeri yapılar

Türkiye'de de bulunan piramit benzeri yapılar vardır.

  • Harran Evleri
  • Eshab-ı Kehf Dağı (Yedi Uyurlar'ın mağarasının bulunduğu dağ)

Piramitler Nasıl İnşa Edildi?

Keops piramidi 20 yıl içinde 150 metre yüksekliğe kadar kaldırılan her biri 2.5 ton ağırlığındaki 2.300.000 adet kireç taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Toplam ağırlığı 5.5 milyon ton olan bu taşların bu süre zarfında dizilebilmesi için her iki buçuk dakikada bir taşın yerine oturtulmuş olması gerektirmektedir. Bu nedenle günümüzde bu piramidin en anlaşılmaz yönlerinden biri nasıl inşa edildiğidir.

Hayranlık verici bir orantıya sahip olan yapı, gizemini taşların suskunluğuna bırakmıştır. 51° 51’ 14” eğimle dizilen bu taşlarda hassasiyetin binde bir oranında bile şaşması durumunda piramit en tepede düzgün birleşemezdi. Günümüzde bu tarz ufak hatalar en seçkin yapılarda bile makul bir tolerans olarak görülmektedir. Ama bundan 4500 yıl önce inşa edilen piramitlerde tepe noktası kusursuzca birleştirilmiştir.

Milyonlarca taş nasıl olup da 140 metreyi aşan yüksekliklere kaldırılabilmiştir? Bunun için taş bloklardan yapılma büyük rampalar kullanılmıştır. Bu rampa piramitin yakınına kurulmuş olan taş ocağından başlayarak piramite kadar devam eden ve düzenli olarak kesintisiz taş taşınmasını sağlayan bir yapıda inşa edilmiştir. Aksi halde asla gerçekleştirilen süre içerisinde işi tamamlamak mümkün olmazdı. Fakat bu rampa piramit hacminin %65’i tamamlandıktan sonra 43 metre yüksekliğe ulaşır ve bu noktradan sonra ne kadar etkili olduğu tartışma konusudur. Çünkü piramidin tamamını bu rampa vasıtasıyla yapmak için 43 metreden 140 metreye ulaşmak gerekeceğinden, bunun için piramidin toplam hacminin iki katı kadar daha taşa gerek olacaktı. Bu nedenle bu seviyeden sonra piramidin inşasına içeriden devam edilmiştir.

Piramit iki aşamada inşa edilmektedir. Birisi piramidin inşası diğeri ise kral odasının inşasıdır. Kral odası piramit tabanından 43 metre yukarıda bulunmakta olup içerisinde dış ortama açılan hava kanallarının bulunması ve tavanında 60 tonu aşan düz bloklarının kullanılmış olması açısından hayranlık uyandırıcıdır. Tanesi 15 ton olan bu taş blokların nasıl taşındığı ise, kralın odasına giden geniş yolda gizlidir. Burada karşı ağırlık mekanizmasıyla çalışan bir sistem bulunmaktaydı ve halatlarla birleştirilmiş olan bu terazi mekanizması sayesinde bloklar istenilen yüksekliğe rahatlıkla kaldırılırdı.

Taşlar istenen yüksekliğe kaldırıldıktan sonra koyulması gereken yere götürülmek üzere 10 kişilik insan grupları tarafından piramidin kenarlarındaki tüneller içerisinde çekilirdi. Eğer bir köşe dönülecekse piramidin açık tünel uçlarında resimde gösterilen biçimde yine bir terazi sistemiyle kaldırılarak yön verilir ve diğer yöne gidecek raya oturtulurdu. Daha sonra bu tünelde de 10 kişilik grup tarafından gereken yere kadar çekilerek götürülürdü. Taşlar çekilirken oluşan sürtünme kuvvetini azaltmak içinse, çamur ve su kullanılırdı.

Piramit yüzeyi önceleri şu an olduğu gibi basamaklı bir yapıda değildi. Keops piramidi 45 asırlık varolma sürecinde üstten 10 metre kadar aşınmıştır. Yüzeyin üçgen şeklindeki basamak araları özel bir kireçtaşı çamuruyla kaplanarak doldurulur ve pürüzsüz, parlak bir görünüm alırdı. Özellikle son 20 senede piramitler geçtiğimiz 400 seneden daha fazla hasar görmüştür. Gerek güneş ışınları gerekse iklim şartları gibi etmenler piramitlerin varlığını her geçen gün daha fazla tehtid etmektedir.

Piramitlerin Gizemi Nedir?

İngiliz matematikçi ve astronomist olan John Taylor birtakım çalışmalar yapmış ve elde ettiği sonuçlar Howard Vyse tarafından analiz edilmiştir.

Bunlardan bazıları;

  • Keops piramidinin taban alanı dünyayı yataydan ikiye böldüğümüzde ortaya çıkan kesit alanı gibi düşünülürse ve piramidin tabanı dünyanın yarıçapı üzerine oturtulsa, yüksekliği tam kutup noktasına denk gelirdi. Yani burada kusursuz bir oran mevcuttur.
  • Keops piramidinin taban çevresini yüksekliğinin iki katına bölündüğünde tam olarak pi=3,1416 sayısı elde edilmektedir.
  • Keops ve Kefren piramitleri doğu-batı ve kuzey-güney sınırlarına öyle kusursuz yerleştirilmiştirler ki, o günün koşulları düşünüldüğünde hayret verici bir durum olarak görülmektedir.
  • Keops piramidinin üçgen şeklindeki dört yüzeyinin toplam alanı, piramit yüksekliğinin karesine eşittir.
  • Keops piramidinin yüksekliğinin 1 milyarla çarpımı tam olarak dünya ile güneş arasındaki mesafeyi(149.504.000km) vermektedir.
  • Piramitler bir güneş saati olarak işlev görmektedirler. piramitlerin Ekim ayı ortasında ve Mart ayının başlangıcında yre düşürdüğü gölgeler, mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterir.
  • Keops piramidiyle dünyanın merkezi arasındaki mesafe, Kuzey kutbuyla arasındaki mesafeye eşittir.

Bilimsel olarak kanıtlanmamış bazı rivayetler ise şunlardır;

  • Piramitlerin üzerinden geçen meridyen, karaları ve denizleri iki eşit parçaya bölmektedir.
  • Piramit hangi firavunun adına yapıldıysa, kralın odasına yılda sadece iki kez güneş girmektedir. Bunlar kralın doğduğu ve öldüğü günlerdir.
  • Piramitlerin içerisinde radar gibi aletler çalışmamaktadır.
  • Piramit içerisinde bırakılmış kirli bir su, birkaç gün içerisinde arıtılmış hale gelmektedir.
  • Piramitin içerisine bırakılan süt birkaç gün bozulmadan kalabilirken, beklenmeye devam edilmesi durumunda yoğurt haline gelmektedir.
  • Piramit içerisine koyulan bir bitki hiç ışık almasa da normale göre daha hızlı büyümektedir.
  • Açık bir yara, piramit içerisinde çok daha çabuk bir şekilde iyileşmektedir.
  • Piramitlerin içi yazın serin, kışın ise ılık olur.
  • Gize Platosu’ndan geçen boylam, denizlerle karaları iki eşit parçaya böler.
Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi