İnşaat Mühendisliği Staj Dosyası (Defteri) - Pdf

İnşaat Mühendisliği Staj Dosyası (Defteri) - Pdf

Merhaba arkadaşlar;

Bugün sizlere bu yazımda Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencisi Ferhat Aktaş'ın staj defterini paylaşacağım. Staj defterinin, bir staj dosyası örneği olması açısından sizlere faydası olacağını düşünüyorum.


1. GÜN

Bugün şantiye stajımın ilk günüydü. Stajımı Ray Mimarlıkta yapmaktayım. Ray Mimarlık 2008 yılında kurulmuş olup proje ve yapı üretiminde gerekli donanımı ve koordinasyonu sağlamış olan bir inşaat firmasıdır. Bu firma iki inşaat mühendisi,bir mimar ve belirli taşeron firmalarla işbirliği yapmaktadır. Stajımın ilk gününde firma çalışanı inşaat mühendisi Furkan Bey bana şantiye alanını göstererek stajım için gerekli bilgiler verdi. Furkan Bey’in direktifleri doğrultusunda yapacağımız okul şantiyesini dolaştık. Şantiye alanında iki tip okul yapılıyordu.Bunlar 480 tip ve 720 tip okuldu.480 tip okulun kaba inşaatı tamamlanmış ince işlerine geçilmişti. 720 tip okulun ise sadece bodrum katının betonu atılmış zemin katının kalıp çakma işlerine geçilmişti (Şekil 1). Şantiye şefiyle ilk olarak teleskopik direk, plywood ve yapılan hatalar sonucu betonda oluşan segregasyonu inceledik. Bodrum katta atılan kolonlardaki kaymalar gözüme çarptı. Bunun sebebini sorduğumda ise aks hatalarından kaynaklandığını söyledi. İlk gün olduğu için daha çok hasbihal şeklinde geçti ve akşam 17:00’da işe son verdik.


2. GÜN

Bugün kolon kalıpları hazırlanmış olan 720 tip okul şantiyemizin demir işlerine geçildi. Zemin kattaki kolonlarımız için demir imalat çalışmaları yapıldı. Sahada hazırlanmış olan, kolon esas demirleri ve etriyelerinden oluşan donatı vinç yardımıyla yerlerine yerleştirildi ve ardından kalıpları çakıldı (Şekil 1). Bu esnada etriye ve esas demir bağlama işçiliklerini ve çiroz bağlantılarını gördüm (Şekil 2). Çirozun beton şişmesini engellemesinin yanında, donatının yanal hareketini engellemek için de kullanıldığını öğrendim yani bir nevi etriye görevi görüyormuş. Gün boyu demir imalatına devam edildi (Şekil 3). Ben de bu sırada şantiye çevresinde yapımı süren perde duvarları inceledim ve projeye bakarak yerleştirilen demirlerin ölçüsünün doğru olup olmadığını kontrol ettim.


3.GÜN

Dün demir işleri tamamlanmış olan kolonlarımızın bugün beton döküm işlemlerine geçildi.Beton dökülmeden önce şantiye şefimiz Furkan Bey’le birlikte kalıpları çakılan kolon donatılarını inceledik. Furkan Bey bana donatılarda bulunan paspaylarının ne işe yaradığını anlattı. Paspayının konulma amacı demirin korozyona uğramamasını ve mukavemetinin azalmamasını sağlamaktır yani kısacası dış etkilere karşı korunma sağlar (Şekil 1). Korozyona uğrayan demir ise çapı küçülerek mukavemeti azaltır. İşte bu sebepten dolayı donatı ile kalıp arasında yönetmelik gereği belirli bir miktarda paspayı bırakıldığını öğrendim (genelde en az 1.5 cm paspayı bırakılır). Mühendis Furkan Bey ile kolonları inceledikten sonra beton dökümü için onay verildi. Beton dökümüne geçildi. Beton dökümü esnasında vibratör kullanıldığını gördüm (Şekil 2). Vibratör sayesinde beton arası boşluklar minimum seviyeye indirilerek betonun kalıp içerisinde homojen dağılması sağlanıldı.


4. GÜN

Bugün şantiyeye geldiğimde dün kolonlara dökülen betonun priz alması için iki gün boyunca beklenilmesi gerektiği söylenildi. Bunun kolonlara dökülen betonun mukavemet kazanması için gerekli olduğunu öğrendim (Şekil 1). Normalde 28 gün beklenilerek yaklaşık %80 mukavemet kazanan beton, inşaat yapımı süresince bu zaman 3-5 gün arasında kısaltılarak betonun %60 dayanım kazandığı görülmüş ve bu şekilde beton priz süresi inşaatlarda böyle kısa bir zamanda gerçekleştirilmiştir. Bunun amacının bir yandan zaman kazanmak olduğu söylenebilir. Ben de bu sırada yapımı süren merdivenleri inceledim. Demirleri yerleştirilen merdivenlerin projesini inceleyerek demir kalınlıklarını ve uzunluklarını kontrol ettim (Şekil 2).



Staj dosyasının tamamına ulaşmak için lütfen aşağıdaki linke tıklayın.
Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi