Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Merhaba arkadaşlar. Bugün size akü nasıl takviye yapılır? Hakkında merak edilen bütün soruları cevaplamaya çalışacağım. Konu konu ilerleyelim. Çünkü önemli ve dikkat edilmesi gereken bir işlem. Yararları ve zararları nelerdir? Hepsini bir ele alalım.

Akü Takviye Kablosu

Son zamanlarda çok popüler olan bir cihaz ve kapanın elinde kalıyor diyebilirim. Talep çok yüksek. Neden? Çünkü her araç sahibinin elinde bulunması gereken bir cihaz. Çünkü hiçbir araç sahibi ya da sürücüsü yoktur ki ömrü boyunca takviye yapmamış veya yaptırmamış olsun. Araba bu abi arızalanıyor işte. Normalde takviye bir takım çalışmasıdır. İki araç ya da yedek ve dolu bir akü ve kablolar için iki kişi gerekir. Ne yapacak iki kişi horon mu tepecekler? Tabi ki hayır. Önemli olan güvenlik ve sizin sağlığınızdır.

Kabloları takarken yanlışlıkla şase yapması ve anlık bir akım aracınızı mahvedebileceği gibi hayatınıza bile mal olabilir. Çünkü aküdeki elektrik ya da akım diyelim öyle 9V pildeki gibi dilinizi değdirdiğinizde titrettiği gibi olmaz. Anlatmak istediğim kabloları bir yerlere değdirmemek için iki kişi tutarak yapmak her zaman daha sağlıklıdır. Fakat bu takviye cihazında kutupların bir tarafı zaten sabit olduğu için tek başına kullanabileceğiniz hafif ve küçük bir yapıya sahip olduğu için çok pratik bir kullanıma sahip.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Arkadaşlar akü takviyesi kısaca şu şekilde yapılır. Öncelikle Artı(+) ve Eksi(-) kutupları tespit etmeniz gerekir. Akü üzerinde kutupları belirten işaretler orijinalinde güvenlik amacıyla doğru yerlerinde belirtilmiştir veya kazınmıştır. Diyelim ki yazmıyor ya da silinmiş. O zaman da kabloları kontrol etmemiz gerekir. Kutup başlıklarına bağlı olan kablolardan biri kırmızıdır ya da kırmızı bir bölüm illaki bulunur. Diğeri ise siyahtır. Kırmızı kablo her zaman artı siyah ise her zaman eksi kutbu işaret eder. Tespitinizi yaptıktan sonra takviye kablosunu önce boş olan akünün sırasıyla başta artı sonra eksi kutbuna yerleştiririz. Sonra da diğer aracın ya da akünün üzerine aynı şekilde bağlayarak ilk işlemi tamamlamış oluruz.

Yanlış anlaşılma olmasın artı-artı, eksi-eksi olacak şekilde paralel bağlantı yapılır ki birbiri arasında akım paylaşımı sağlayabilmesi için. Çapraz yani seri bağlantı yapmanız durumunda kontrolsüz bir patlama olacaktır ki çok mükemmel ses getiriyor. Sonrasında aküsü dolu olan aracı çalıştırıp biraz dolmasını hızlandırmak, şarj edebilmek için 2000-2500 devir aralığında tutmaya çalışıp iki dakika filan beklemek sağlıklıdır. Sonrasında diğer araçta muhtemelen marşa bastığınızda çalışması gerekir. İki dakika civarında filan da aküsü zayıf olan aracı çalışır vaziyette bekletirseniz en verimli takviye işlemini sağlamış olursunuz.

Takviye kablosunun kaliteli yani kuvvetli olması da önemlidir. Aktarımın düzgün ve akışkan sağlanması için ince ve kalitesiz kablolardan kaçınmanızı tavsiye ederim. Kolay kopmayacak ve dayanıklı iletken olmayan bir malzemeyle kaplı olması tavsiyemdir. Bunun dışında takviye kablosunu katlayarak koyuyoruz. Bu yüzden her katlamada içindeki kabloların zayıflama kopma gibi sıkıntılara maruz kalması mümkündür. Bu yüzden kalın ve kaliteli olması makuldür.

Akü Takviyesi Hangi Araçlara Yapılmaz?

Şimdi şunu belirtmek isterim arkadaşlar. Akü Takviyesinin yapılmayacağı bir araç yoktur. Zor durumda kaldığınızda şartlar ne olursa olsun akü takviyesi yapılır. Fakat önemli ayrıntılar vardır. Yapılmazdan kasıt yapılmaması gerektiği için uyarıdır. Mesela takviyenin faydalı olması akünün durumuna bağlıdır. Ömrü dolmuş bir akü yani bitik akü istediğiniz kadar takviyede bekletin stop ettikten sonra yine takviye isteyecektir. Özellikle dizelden benzinli araca takviye yapılır, benzinliden dizel araca yapılmaz! Gibi bir kalıp var. Kısmen doğrudur. O da şu şekilde.

Normalde fabrika çıkışı dizel araçların üzerindeki aküler 70A, benzinli araçlarda ise 50A civarında olmaktadır. Neden? Kısaca izah etmek gerekirse benzinli araçların çalışma sistemi buji yardımıyladır. İlk çalıştırmada kıvılcım çıkaracak kadar akım elde etmesi yeterlidir. Fakat dizel araçlarda buji olmaz. Çalışma prensibi tamamen yakıt-hava karışımını sıkıştırmak suretiyle olduğu için tamamen güce dayalı bir sistemdir. Bu yüzden dizel araçların marş motoru da daha kuvvetlidir. Bu güç için gereken akım daha yüksek olmak zorundadır.

Bu nedenle dizelden benzinliye takviye yapacağınız zaman akım yüksek gelecek, elektronik yani beyinli dediğimiz araçlarda birçok arıza bu sebepten oluşacaktır. Piyasada birçok arıza bundan kaynaklı yaşanmaktadır. Yeni nesil araçlarda takviye yapmak da sıkıntılıdır, vurdurarak çalıştırmakta ve sair. Yani takviye yapacağınız aküler arasında amper farkı olmaması ya da yakın olması gerekir.

Bitik bir akünüz var ama aracı acilen çalıştırmanız gerek. İşte o zaman böyle bir yöntem kullanabilirsiniz. Fakat kara düzen arabalarda, yine yenilerde demiyorum. Bir de bitik olan aküye 24V vererek patlatma yoluyla da çalıştırabilirsiniz. Fakat bu yöntemi uygulayacak akü piyasada neredeyse kalmadı denebilir. Sulu tip akünüz varsa kapaklarının hepsini açıp 24V vererek patlatma yoluyla çalıştırabilirsiniz. Patlatma dediğim patlama sesi geliyor ama patlamıyor. Tabi ki zarar görüyor fakat o an için işinizi görüyor. Diğer türlü 24V verdiğiniz anda o kapaklar zaten kendisi basınçla atacaktır. Tavsiye ettiğim bir yöntem kesinlikle değildir. Bu riski alıyorsanız beni hesaba katmayın.

Akü Takviyesinin Zararları

Yukarıda da belirttiğim gibi akü takviyesi zor anlarınızda ya da acil durumlarda kullanacağınız bir alternatiftir. Kesinlikle araca bir katkı sağlamaz. Ben her gün takviyeyle çalıştırıyorum ve arabamda %50 performans artışı sağladım diyen bir insan varsa onu bana gösterirseniz memnun kalırım. Takviye elektrik aktarımı içindir. Bu da araç kendinden yapmıyorsa dışarıdan aldığı akım ona zarar verebilir demektir. Aracın beynine zarar verebilir, elektronik sensörlere zarar verebilir, elektrik kesmeleri yaşatabilir, yolda giderken ani kesmeler yaşatabilir, marş dinamosuna zarar verebilir, bilir de bilir. Birçok arıza ile karşılaşabilirsiniz. En mantıklısı ivedi bir şekilde yeni akü almak ya da akünüz kurtulabilecek durumda ise şarj ettirip işinize gücünüze bakmak olacaktır.

Benim bildiklerim bu kadar arkadaşlar. Eklemek istediğiniz, yanlış biliyorsun doğrusu şudur dediğiniz ya da anlattıklarımdan yararlanabildiyseniz başka anlatmamı istediğiniz konular varsa yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Önemli ve acil problemlerinizi mail adresinden de yazarak bizlere ulaşabilirsiniz. Bildiğimiz kadarıyla yardım etmekten mutluluk duyarız. Başka bir konuda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Kişisel Blog Para Kazandırır Mı
Bedelli Askerliğin Tarihçesi