Kabuk Bağlayan Yara Nasıl Geçer? İz Bırakır Mı?

Kabuk Bağlayan Yara Nasıl Geçer? İz Bırakır Mı?

Kabuk bağlayan yaranın nerede olduğu, bu soruyu cevaplamak için çok önemlidir. Eğer kabuk bağlayan yara vücudun hareketli bölgelerinden birindeyse o zaman bu sıkıntılı bir durum olmaktadır. Çünkü kabuk bağlayan yaranın, alt tarafta iyileşme çalışmaları devam etmektedir. Yeni deri tabakasının yeterli hale gelebilmesi için yeterli sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu sürede yaranın bağlamış olduğu kabuk da koruyucu görev yapmaktadır. Alttan gelecek olan derinin hazır olması halinde kabuk yaradan kendiliğinden düşecektir. Fakat hareketli bölgelerde kabuk kendiliğinden değil, derideki gerginlik ve kabuktaki sertlik yüzünden düşmektedir. Bu da yaralı bölgeyi tekrar kanatmakta ve iyileşme sürecini uzatmaktadır.

Kabuk Bağlayan Yara Nasıl Geçer?

Bazı kişiler de yara yolmaktan keyif almaktadırlar. Özellikle de diz bölgesinde oluşan yaraları yolmayı çok seven kişiler, ciltlerinde kalıcı yara izleri oluşmasına neden olmaktadırlar. Bu nedenle de yaraların kesinlikle yolunmaması gerekmektedir. Yara kabuk bağlarken, cilt iyileşme sürecinde olmaktadır. Bu süreçte deride kanlanma ve bu sayede beslenme de yoğun olarak gerçekleşmektedir. Bu da deri yüzeyi, kabuk altı bölgede kaşınmalara sebebiyet vermektedir. Bu durumda çok kaşınmakta olan kabuk bağlamış yaranın kesinlikle kaşınmaması önerilmektedir. Çünkü bu durumda kabuk yolunabilmekte ve de bu yüzden iyileşme süreci yarıda kasılmış olmaktadır.

Kabuk Bağlayan Yaraları Kapatmayın!

Kabuk bağlayan yaranın kapatılmaması gerekmektedir. Çünkü oksijen de iyileşme sürecinde etkili bir destek sağlamaktadır. Bundan dolayı da özellikle kabuk bağlamış yaranın kapatılmaması gerekmektedir. Kabuğun kalkmasını engellemek isteyenler bu yola başvurmaktadırlar. Fakat bu çok kötü bir yöntem olmaktadır. Bu sayede ciltteki iyileşme yavaşlamaktadır.

Kabuk bağlayan yaraya yapılacak olan müdahalelerde, kişinin hikâyesi de çok önemlidir. Kabuk bağlamış yaranın sahibinin kaç yaşında olduğu ve de sağlık durumu bilgileri bilinmelidir. Bu sayede kabuk bağlamış yani iyileşme sürecine girmiş olan yaralar daha sağlıklı bir şekilde kapanabilmektedir. Yaralar üzerinde oluşan kabuk, derinin kendini yenileme çabasıyla oluştuğu bilinmektedir. Bu çabanın eseri olan yaranın kabuğunun düşmesi halinde hemen imha edilmesi gerekmektedir. Çünkü yara kabukları bakterilerle doludur.

Yara kabuklarında bulunmakta olan bakteriler, yaranın kabuğunun erken çıkarılmasıyla ciltte kanamaya neden olmaktadır. Zaten bakteri dolu olan yara kabuğundan kan yoluyla cilde yine bakteri geçişi sağlanmış olmaktadır. Sırf bu yüzden de nüksetmekte olan yaralar bulunmaktadır. Bu konuda kişinin kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Vücutta oluşan yaralara kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiği bilinmelidir. Burada doktor müdahalesinden söz edilmemektedir. Burada bireysel olarak yaralara dokunulmaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Kabuk Bağlayan Yaralar Suyu Sevmez!

Kabuk bağlayan yaraların olması, bölgenin ıslanmaması anlamına gelmektedir. Çünkü su yarayı da kabuğu da yumuşatacaktır. Bu bölgenin kapatılması ile herkes daha özgür olabilmektedir. Yaralı bölgeye sprey sıkılarak su ile teması engellenebilmektedir. Bunun için özel ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin doktorunuz tarafından tavsiye edilmesine özen göstermeniz de önemli. Doktor harici tavsiye edilen ürünlere güvenmek her zaman hatalı bir tutum olarak değerlendirilmektedir. Kabuk bağlayan yaranın ne kadar büyük ya da küçük olduğu da burada önemli olmaktadır. Yaranın büyüklüğü, kabuğun da mukavemetini arttırmaktadır. Küçük yaralarda yarayı kaplayan kabuklar sıkıntı yaratmamaktadırlar. Ama geniş yaralar için bu spreylerin kullanımı doğru bulunmaktadır. Bu sayede kişi istediği kadar duşa girebilmektedir. Kabuk bağlayan yaraların iyileşmesinde rol oynayan en önemli faktör oksijendir.

Kabuk Bağlayan Yara İz Bırakır Mı?

İşte bu konunun en çok merak edilen tarafı. Çok doğal. Kimse vücudunda ufak bir yaranın çehre ya da iz bırakmasını istemez. Yaranın vücutta bırakacağı iz yaraların büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak değişir. Mesela 1. Ve 2. Dereceden yanık yaraları, derin bıçak ve jilet yaraları, kemiğe ulaşan açık yaralar ve cam kesiği gibi büyük yaralanmaların iyileşmesi zordur. İzinin kalıcı olmaması da pek mümkün değildir. Ki çok iyi biliyorum çocukluk yıllarında bu tarz bir kaza geçirip hala izlerini taşıyan insanlar var. Daha çok yüzeysel ve küçük yaralar kalıcı olmaz. Tabi ki vücudundaki yara izlerinden rahatsız olan arkadaşlar için şu günlerde cerrahi yöntemlerle iz kaybetme operasyonları da yok değil. Sizin bileceğiniz bir durum.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

Toplam 3 Yorum

Idris
Idris

01.07.2018 13:59:55

Hocam ben insaata calisirken beton isinde calistim ve vucudumda alerji yapti yaniklar olustu ve simdide kabuk tutmus ne yapmaliyim???

Hasannn İ
Hasannn İ

20.10.2018 15:01:30

kabukta kaşıntı oluyor mu? oluyorsa ne sıklıkta

Bilge anladı
Bilge anladı

28.10.2018 11:51:18

Hocam benim et benim vardı üzerine sarımsak kürü uyguladım kabuk bagladı kendiliginden düşermi hiç karışmıyorum

Cemre savaş
Cemre savaş

15.11.2018 15:18:21

Hocam benim burnumda siyah noktalar vardı. Sıkarken biraz sert davranmışım, burnumun bir kısmının derisi kalktı ve şuan kızarmış durumda. İyileşme süresi tahmini ne kadardır? Ve iz kalır mı? Şimdiden teşekkürler.

Emir demir
Emir demir

11.03.2020 23:25:09

Geçtimi seninki geçtiyse nasıl geçirdin leke falan kaldımı ?

Sende Yorum Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi